Ihmisten sote


Vaikka sote-uudistuksen siirtyvät aikataulut ja perustuslakivaliokunnan bumerangit lisäävät epäluottamusta, eivät ihmisten kysymykset yleensä liity niihin. Kaikkein eniten kiinnostaa se, mitä uudistus tarkoittaa omalta kannalta: kannattaako valinnanvapautta kokeilla, jos käyttää laajasti terveyspalveluita? Ei kai tarvitse käyttää valinnanvapautta jos on tyytyväinen omalääkäriin? Uskaltaako valinnanvapauskokeiluun ilmoittaa omaishoidettavan puolison?


Olemme kiertäneet Keski-Uudellamaalla sote-kahvien merkeissä ja tavanneet ihmisiä kirjastoissa, apteekissa, ruokakauppojen edustalla ja yhdistysten kohtaamispaikoissa. Keskusteluita on syntynyt sote-uudistuksesta, nykyisten sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuudesta sekä valinnanvapauskokeilusta.

Tietoa kaivataan hyvin konkreettisista asioista kuten siitä, miten kokeiluun ilmoittaudutaan, ovatko kokeilussa mukana olevat lääkäriasemat lähellä omaa kotia ja mitä tapahtuu terveyskeskuksesta saadulle lääkäriajalle, jos ilmoittautuu valinnanvapauskokeiluun sitä ennen. Valtakunnallinen uutisointi lakivalmisteluista ja poliittisista valtasuhteista ei aina kohtaa sen kanssa, mitä tietoa ihmiset uudistuksesta kaipaisivat. Tarvittaisiin uutisointia myös tavallisten ihmisten kokoisista asioista, niin sanotusta ihmisten sotesta. 

Toinen huoli liittyy siihen, katoaako päätöksenteko kauas ihmisistä uudistuksen myötä ja voiko uudistukseen vaikuttaa jollakin tapaa nyt kun maakunnan päättäjiä ei vielä ole valittu. Helpoin tapa, jolla uudistukseen voi vaikuttaa, on lähteä mukaan valinnanvapauskokeiluun ja antaa palautetta siitä, mikä siinä toimii, mitä tulisi muuttaa ja miten. Silloin vaikuttaminen osuu ihmisten soteen, juuri siihen, miten palvelut jatkossa toimivat sinun ja minun kannalta. 


Alicia Perho
kumppanuuskehittäjä
Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Järjestöt luovat suhdettaan Keusoteen

Mäntsälässä järjestöt kokoontuivat yhteen Järjestötreffien puitteissa 13.3.2019. Tällä kertaa Järjestötreffien järjestäjänä yhdessä Kesk...