Aakkosilla kohti Kuuden sotea



Ensi vuoden alusta Hyvinkään, Järvenpään, Tuusulan, Nurmijärven, Mäntsälän ja Pornaisten sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kuntayhtymän tuotettavaksi. Valmistelua on tehty jo pitkään ja parhaillaan on asukastilaisuuksien kiertue meneillään. Asukkaiden tieto kuntayhtymän, tai tuttavallisemmin Kuuden soten, toiminnasta lisääntyy päivä päivältä.

Minkä verran Keski-Uudenmaan yhdistyksillä on tietoa? Miten yhdistykset ovat varautuneet Kuuden soteen?

Kyse ei ole pienestä muutoksesta ja sillä on vaikutuksia myös paikallisten yhdistysten toimintaan. Kunnan toiminta-avustusten tulevaisuus, kokoontumistilojen saatavuus ja saavutettavuus ovat yhdistysten päällimmäisiä huolenaiheita. Tapaamamme yhdistystoimijat ovat nostaneet esille myös kuuden eri kunnan palveluiden ja maksujen yhtenäistämisen uhkakuvat. Eri potilasyhdistykset ovat heränneet kysymään, miten muutokset esimerkiksi palveluun pääsyn kriteereissä vaikuttavat heidän jäsentensä arkeen ja hyvinvointiin. 


Yhdistysten hallituksissa on havahduttu pohtimaan sitä, miten voidaan vaikuttaa ja saada yhdistyksen näkemyksiä esiin kuntayhtymässä päätettävistä asioista. Kuntien ja kuntayhtymän päätöksenteon seuraaminen on yhdistysten vapaaehtoisille työläs tehtävä. Moni yhdistys toivookin, että heihin päin otettaisiin yhteyttä silloin kun käsittelyyn on tulossa heidän asiantuntemukseensa liittyviä asioita.

Hankkeemme auttaa tarjoamalla yhdistysten luottamushenkilöille Yhdistyksen sote-aakkoset -koulutusta. Sen aikana pohditaan ja kirkastetaan yhdistyksen toiminnan tarkoitusta ja sparrataan yhdistysväkeä hyödyntämään Kuuden soten ja mahdollisen sote- ja maakuntauudistuksen myötä avautuvia mahdollisuuksia. Parhaimmillaan tämä maksuton koulutus käynnistää kehittämisprosessin yhdistyksessäsi. Varaa omasi!

kumppanuuskehittäjä
Katja Repo
katja.repo@yhdistysverkosto.net
Kumppanuudella soteen ja kuntiin -hanke 2017-2019


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Järjestöt luovat suhdettaan Keusoteen

Mäntsälässä järjestöt kokoontuivat yhteen Järjestötreffien puitteissa 13.3.2019. Tällä kertaa Järjestötreffien järjestäjänä yhdessä Kesk...